Вижте каква е новата цена на газа от днес

blank
Снимка: Pixabay

От днес, 1 август, влиза в сила нова цена на газа. Цената за един мегават час без ДДС, акциз и такси поевтинява с 43 стотинки. Комисията за енергийно и водно регулиране намали с 2,25% стойността на синьото гориво в сравнение с юли.

Решението беше взето на закрито заседание след подаденото от „Булгаргаз“ заявление за утвърждаване на цената на природния газ за август. Окончателното решение е прието в съответствие с променените условия на договора между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, предаде NOVA.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1 август от „Булгаргаз“ актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 юли и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за юли 2020 г. на Европейската централна банка.

С решението на Комисията утвърдената цена на природния газ от 1 август 2020 г. е в размер на 18,67 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за предходния месец юли 2020 г. в размер на 19.10 лв./MWh.

В утвърдената цена на природния газ от 18,67 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на „Булгаргаз“ за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама