Празнуваме Световния ден на приятелството

53

За 9-а година отбелязваме 30-и юни като Международен ден на приятелството

Отбелязваме 30-и юни като Международен ден на приятелството от 2011-а година, по решение на Генералната асамблея на ООН.

Първоначално идеята идва от Парагвай, където такъв ден се празнува от 1958-а година. След дългогодишно лобиране в ООН, инициативният комитет най-сетне получава датата 30 юли като официално призната.

В резолюцията пише, че ООН отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН взема предвид, че приятелството между хората, между нациите и културите може да вдъхнови световен мир, че това е начин да се построят мостове между тях.

Приятелството е връзка, в която има сътрудничество и подкрепа, взаимно разбиране, уважение и привличане, както и прояви на помощ в случаи на нужда или криза.

Приятелството може да бъде празнувано всеки ден. В световен план обаче е избран ден, в който да се замислим какво означават приятелите ни за нас и да им обърнем внимание, ако поради забързаното ни ежедневие сме забравяли последните дни.

Приятелиte са огледало на нас самите, фазите, през които преминаваме и събитията, които ни бележат.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама