Ангелов: Очаква се средата на август да има ваксина срещу COVID-19. Ще бъде ли задължителна?

602

Гарантира се осигуряване на ваксини срещу коронавируса

„Със споразумението, което ратифицираме днес с ЕС, гарантираме осигуряване на ваксини срещу коронавируса“. Това обяви в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ – Даниела Дариткова. Чрез тази ратификация ние заявяваме, че ще участваме в общия европейски търг.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че ваксината няма да бъде задължителна, но ще се даде възможност на рисковата група да си направи такава.

„В момента все още няма ваксина. По предварителни данни се очаква след средата на август да има яснота и вече да има произведена такава“, посочи министърът.

„Правим ратификацията, за да имат в ЕС предварителни разчети и ние сме сметнали, че 2 милиона души са в тях. Разделени са в 3 посоки – първата група са над 60 години, втората група са с хронични и други заболявания, третата група са медицинските и немедицинските лица, които са на първа линия и имат пряк контакт с коронавируса“, обяви министърът на здавето.

„Когато имаме цена за ваксина, ще имат яснота всички, тя ще е по-ниска, когато се купува в такива количества“, заяви още Ангелов.

Даниела Дариткова пък допълни, че ще имаме възможност да поръчваме допълнителни количества.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама