Максимум година ще бъде действието на ваксината срещу COVID-19

81

Дори ваксината с две дози може да не издържи много дълго време

Ваксините, разработвани за COVID-19, няма да станат панацея за коронавируса и ще имат действие максимум една година. С такова предупреждение излезе ръководителят на работната група на правителството на Великобритания по ваксините Кейт Бингам в интервю за Файненшъл Таймс.

„В момента предположението е, че ще се стремим да достигнем имунитет за една година“, каза г-жа Бингам, която координира усилията за разработване, производство и разпространение на ваксина във Великобритания. „Това, което ме тревожи, са хората. Мисля, че ще имаме „сребърен куршум“. Това вероятно няма да се случи. “ допълни още тя.

Дори ваксината с две дози може да не издържи много дълго време, предупреди г-жа Бингам. „Може да се наложи да го увеличавате всяка година“, каза тя. „Като минимум искаме да намалим симптомите, искаме да спрем хората да умират. Трябва да приемем, че може би там ще приключим. „

Положителните резултати от няколко проучвания миналата седмица предизвикаха надежда, че скоро може да бъде намерена ваксина за цял живот. Но проучванията, показващи, че нивата на антитела намаляват с течение на времето, намаляват надеждата, че едно лечение може да осигури общ имунитет.

Експертите все още се надяват на „стерилизираща ваксина“, която би осигурила дълготраен имунитет след една или две дози, „но преминаването от нещата към това е доста голям замах“, заяви г-жа Бингам, като отбеляза, че в момента няма ваксина за всеки коронавирусен щам.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама