Срив на пътуванията за и от България

5941

НСИ отчете сериозен срив на българите, пътуващи в чужбина и на чужденците, посетили страната ни

През юни, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина са 286,1 хил. или с 60,1% под регистрираните през юни 2019 година. Това показват данните на НСИ, разпространени до медиите.

За същия месец чужденците, дошли у нас, са 380,7 хил. или със 75,2% по-малко в сравнение с данните от юни 2019 година.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели – „почивка и екскурзия“ – с 94,6 на сто, „служебна“ – със 76,1%, и „други“, вкл. гостувалия и транзитни преминавания – с 47,9 на сто. Транзитните преминавания през страната са 70,1%, или по точно 266.8 хил., от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужди граждани, посетили България през юни 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 58,1 на сто или със 74,3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ намаляват със 70,7%.

През юни 2020 г., поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички, статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България – общо и по цел на пътуването – са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

                                                          *******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама