Днес Трифон Иванов щеше да навърши 55 години

532

Футболистът, който си отиде твърде рано – едва на 50, днес щеше да навърши 55 години

Трифон Иванов беше най-добрият централен защитник в историята на българския футбол. Той беше един от най-обичаните футболисти, които някога са се раждали у нас. Избран е в идеалния отбор на България за всички времена.

Футболистът е част от Златното поколение на Българския национален отбор, което се класира на 4-то място на Световното първенство през 1994г. в САЩ.
Участник също на Евро’96 и на Световното първенство през 1998 г. във Франция, където е капитан на отбора. За България изиграва 76 мача, в които бележи 6 гола.

Туньо, както го наричаха всички на галено, е трикратен шампион на България с ЦСКА, а също и носител на Купата на страната и Суперкупата. Защитникът с номер 3 даде началото на паметната победа над Левски с 5:0 на 1 октомври 1989, а след него Христо Стоичков наниза още 4 попадения в синята врата.

Иванов е шампион и на Австрия с Рапид Виена, като със зелено-белите игра и на финал за КНК през 1996 година, загубен от ПСЖ с 0:1.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама