В Япония изобретиха найлонови торбички, които се разграждат в морска вода

83

Материалът, от който са изработени, на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен и включва, по-специално, захарна тръстика

Японската корпорация Mitsubishi Chemical разработи пластмасови торбички, които са напълно биоразградими. Това съобщи в неделя японската обществена телевизия, цитирана от TACC.

Отбелязва се, че торбичките са изработени от специален материал, който на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен и включва, по-специално, захарна тръстика. Според японската компания такива торбички могат напълно да се разпаднат в морска вода само за една година. Mitsubishi Chemical е уверен, че развитието ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните. В момента компанията се подготвя за масовото производство на такива чанти в сътрудничество с национални компании.

Всички магазини в Япония от 1-ви юли тази година започнаха задължително да заплащат пластмасови торбички за опаковане на закупени стоки. Според японските власти тази мярка трябва да помогне да се намали количеството на пластмасовите отпадъци в страната и извън нейното крайбрежие. Според законодателството, одобрено от властите, цената на пакетите трябва да бъде най-малко 2 йени (1,32 рубли). В същото време магазините продължават да предлагат на посетителите безплатни торбички, направени от биоразградими растителни влакна. Местните жители също се насърчават да носят собствени чанти в магазините, за да намалят използването на найлонови торбички.

Според ООН планетата произвежда около 300 милиона тона пластмасови отпадъци годишно. Приблизително 8 милиона тона от това количество отиват в световния океан. Там такъв боклук се смачква и се превръща в микропластичен, който се поглъща от риба, мекотели, китоподобни, което вече се е превърнало в екологичен проблем в световен мащаб. Сега японското правителство разработва мерки, предназначени за напълно премахване на пластмасовите отпадъци от навлизането в океана от страната до 2050г.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама