Ботаническата градина в Балчик празнува 65-ия си рожден ден, подарявайки цвете на всеки посетител

282

В празничния ден ботаниците са положили венец на паметната плоча на академик Даки Йорданов, който през 1955 година създава парка

Университетската ботаническа градина в Балчик дарява на днешния си 65-и рожден ден на всеки посетител цвете, което да засади у дома, съобщи ръководителят на парка Валя Машкарова, предават от БТА.

По думите й така бегонии, циганчета, петльови гребени, тагетиси и още летни багри и аромати ще се пренесат и другаде в България, а полагайки грижи и знания за растенията, новите им стопани ще оценят десетилетията труд на ботаниците в Университетската градина.

В празничния ден ботаниците са положили венец на паметната плоча на академик Даки Йорданов, който през 1955 година създава парка. Университетската градина днес е дом на 4800 растителни видове на площ от 194 декара. Сред алеите хвърлят сянка бонбоненото, каучуковото, книжното дърво, метасеквоя, дърво-лале, древно гинко и още екзотични видове. Атракция в парка е и колекцията от кактуси и сукуленти, която се смята за втората по големина в Европа – след сбирката в Монако.

Паркът в Балчик е и научна база, спасителен център за редки и застрашени растителни видове по Вашингтонската конвенция и всяка година участва в световния обмен на семена с други ботанически градини, разказа Валя Машкарова.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама