Кои домашни любимци надушват COVID-19

360

Надушват ли кучетата коронавируса? Това е въпрос, който може да реши много проблеми. Специалисти от Университета по ветеринарна медицина в Хановер, Германия, са провели експеримент, който доказва, че кучетата са способни в голяма част от случаите да разпознаят проби, взети от заразени с коронавирус пациенти.

Осем кучета са били обучавани от експерти в продължение на седмица да определят по миризмата наличието на коронавирус в човешка слюнка и трахеобронхиални секрети. За целта е бил използван специален апарат за тренировки, предае „24 часа“.

След седем дни кучетата правилно са идентифицирали наличието или отсъствието на инфекция в 94 процента от случаите. Показателите за специфичност и чувствителност са били от порядъка на 82,63 процента и 96,35 процента, което е сравнимо с параметрите на тестовете за антитела срещу SARS-CoV-2.

nbsp;

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама