Еманюел Макрон: Днес е исторически ден за Европа

68

Днес е исторически ден за Европа, каза френският президент Еманюел Макрон в Туитър, след като беше обявено постигнатото споразумение за бюджета на ЕС за идните седем години и за големия план за икономическо възстановяване от коронавирусната криза. Договорката беше постигната след маратонски преговори, продължили в Брюксел от петък досега, предаде Франс прес

В ранните часове на петия ден на Европейския съвет 27-те се договориха за план за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, финансиран за първи път от общ заем, както и за бюджета за периода 2021 г. – 2027 г. в размер на над 1,074 трилиона евро, посочва Франс прес, цитира БТА.

Макрон призна, че сделката е последвала дълги и трудни преговори, по време на които е трябвало да бъдат направени отстъпки, за да се надделее над страните членки, чиито възражения са блокирали споразумението, предаде Ройтерс. Но тези отстъпки са били пропорционални и необходими, за да се договори един възстановителен план, който да е толкова голям, че да бъде ефективен, допълни Макрон.

„Няма такова нещо като перфектен свят, но ние постигнахме напредък“, каза френският президент.

Той заяви, че ЕС фактически е удвоил своя бюджет за следващите седем години, посочва ТАСС.

За сравнение бюджетът за периода 2014-2020 г. беше 959 милиарда евро, а този за идните седем години възлиза на 1,824 трилиона евро, припомня ТАСС.

Като във втората сума се включва общия обем на утвърдения бюджет на ЕС за следващите седем години и на фонда за икономическо възстановяване, допълва агенцията.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама