Задържаха 17 души за изплувалия 3 тона кокаин край Варна

656

Обвиняемите лица са действали на територията на няколко държави

Румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) поздрави Евроджъст за приноса му при разкриването на международна организирана престъпна група за трафик на 3 тона кокаин. От българска страна в реализирането на операцията , под ръководството на ВКП, участие са взели Апелативна прокуратура – Варна, Окръжна прокуратура – Варна и Окръжна прокуратура – Добрич.

Благодарение на съвместните усилия на правоохранителните органи на Румъния, България, Сърбия, Испания, Украйна и Бразилия, координирани от съответните национални бюра и прокурори за връзка в Евроджъст, е разкрита организирана престъпна група, действаща на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на кокаин в размер на 3 тона от Бразилия към Румъния. 17 обвиняеми лица от различни националности вече са предадени на съд.

“Бихме искали да отправим нашата благодарност към Евроджъст и специално да подчертаем подкрепата и високото ниво на компетентност на Националните бюра на Румъния, България и Испания, както и на прокурорите за връзка в Украйна, Сърбия и Бразилия“, се казва още в благодарственото писмо на DIICOT.

Споразумението за сътрудничество между DIICOT и ПРБ предвижда директни контакти между двете прокуратури при разследвания с предмет организирана престъпност (включително контрабанда, трафик на хора, трафик на наркотици), тероризъм и други тежки престъпления, извършени на територията на двете страни.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама