Сбъдната мечта: Къща в приказна Италия само за 1 евро

484

Къща с голяма тераса в Италия или апартамент на топ локация, с изглед към града може да закупите само срещу едно евро

Офертите за имоти в страната, срещу символична сума, започнаха да се появяват още през 2018 г., а в момента се рекламират доста усилено, с цел да раздвижат икономиката и да спасят селцата от обезлюдяване. Заради това местното население в италианските селца, което се е стопил наполовина само за две години, е решило да обяви разпродажба на домовете си.

Единственото важно условие, за да се сдобиете с къща за 1 евро е да реставрирате придобитите имоти, като проектът за това как ще изглежда сградата трябва да бъде одобрен от съответната община.

Консулът по културно наследство на Таранто Франческа Виджиано обяви, че на изкушаващо ниската цена се предлагат общински имоти в старата част на населеното място.

Такъв е случая с Ганджи-Сицилия, близо до Палермо, където дом се предлагаше на цена от 1 евро. Целта на инициативата в този случай е да живнат къщите най-вече в историческия център. Ако искате да купите жилищен имот в него, трябва да подпишете няколко документа във връзка с обновяването на къщата, което се ангажирате да направите.

Ето и еднин пример, отразен в dnes.bg за Моргана от Франция, която е една от първите, които се възползват от промоцията. Тя си купува дом в красивия град Мусомели, Сицилия, където рушащи се къщи се вият по хълм, на върха на който стои величествена цитадела.

За да си купиш къща за 1 евро обаче трябва да обещаеш, че ще вложиш достатъчно средства в реновирането й. Моргана и съпругът й не губят време. Те започват ремонта веднага, а сега, след като са боядисали стените и са оправили подовете, им остава да довършат само банята.

„И двамата сме художници и свършихме по-голямата част от работата сами“, казва Моргана пред CNN. Семейството ще използва къщата като вила за коледните празници и ваканциите.

За Моргана и съпругът й неприятни изненади нямало.

„Всички тук са приятелски настроени, а момичетата в агенцията бяха така добри да ни помогнат с всички документи и с превода им. Всичко е по-добре, отколкото очаквахме. Дори къщата ни – мислехме, че ще е в много по-лошо състояние“, казва Моргана. Двамата със съпруга й, макар и млади, обмислят да прекарат там дните си след пенсия.

Снимка: pixabay

Южният италиански регион Пулия се слави с кулинарните си деликатеси, каменната архитектура и живописни крайбрежни градчета. Областта обаче е доста бедна, в сравнение с други региони в Италия. Офертите за едно евро са само част от плановете на града за възстановяване.

„Имаме голямо пристанище, така че има план за преход във всичко, включително инвестиции.Това е нов живот за града“, казва Франческа Виджиано.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама