Защо в Испания има ръст на болните от Ковид-19

509

Нови огнища на COVID-19 в Испания

Извънредното положение в Испания беше отменено преди две седмици – от 21 юни испанците могат свободно да се движат из страната, а външните ѝ граници са отворени за гражданите на ЕС. Отмяната на карантината стана възможна благодарение на намаляването на броя на заболелите от Ковид-19, но още тогава здравните служби предупредиха, че хората трябва да бъдат предпазливи, за да не се стигне до нов взрив на заразата.

След трите месеца карантина испанците се върнаха към обичайния си свободен начин на живот, казва социоложката Клара Торес Крус. Много хора не спазват изискването за носене на маски на обществено място, за спазване на дистанция и за редовно дезинфекциране на ръцете.

Както посочва социоложката – веки ден има съобщения за „фиеста“ и „ботейони“, организирани независимо от забраните. Освен това мнозина са отишли на море и се държат така, като че ли не е станало нищо: нито носят маски, нито спазват дистанция на плажа.

Според актуални допитвания, над половината испанци вече не смятат пандемията за заплаха. В този смисъл Крус казва, че новият взрив на заболяването „се дължи отчасти на собствената ни безотговорност“.

Позицията на правителството е, че предприеманите мерки по отношение на пристигащите са напълно достатъчни. В случай на влошаване на нещата правителството е готово да затвори пострадалите райони, но намерения за повторно въвеждане на извънредно положение в цялата страна няма.

По публикацията работи Илона Маринова. 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама