Трябва ли чуждестранните студенти да напуснат Америка

68

Администрацията на Тръмп отмени мярката за чуждестранните студенти

Изправени пред осем федерални съдебни дела и противопоставяне на стотици университети, администрацията на Тръмп отмени правилото, налагащо международните студенти да напуснат страната, ако техните училища провеждат учебни часове изцяло онлайн заради пандемията.

Решението беше обявено в началото на изслушване във федерално дело в Бостън, заведено от Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт.

Съгласно първоначалните правилата, на международните студенти в САЩ, тази есен им е забранено да посещават всички свои курсове онлайн. Това се превърна в предизвикателство за университетите, които трябваше да променят плановете си, които са съобразени с пандемията от COVID-19.

Нови визи нямаше да бъдат издадени на ученици в университетите, които планират да осигурят всички класове онлайн, което включва и Харвард. Студентите, които вече са в САЩ, са изправени пред депортиране, ако не напуснат страната доброволно.

Университетските ръководители вярват, че правилото е част от усилията на президента Доналд Тръмп да оказва натиск на националните университети и колежи да отворят тази есен дори когато се увеличават новите случаи на вируси стана ясно от световните медии.

Харвард и MIT подадоха иск за блокиране на политиката и по време на изслушване във федерален съд в Бостън съдията обяви, че училищата и федералното правителство са постигнали споразумение.

Редица университети и образователни асоциации се обявиха в подкрепа на иска. Подкрепиха ги Google, Twitter, Facebook и други технологични компании.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама