Путин и Ердоган обсъдиха казуса около промяната на статута на „Света София“

157

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма „Света София“в Истанбул от музей в джамия, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма „Света София“ в Истанбул. Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет /висшият административен съд на Турция/ отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на „Света София“ от джамия в музей, припомня БТА. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който „Света София“ се отваря за мюсюлманско богослужение.

„По време на разговорa са били обсъдени стъпки за развитие на двустранните отношения, предимно в икономическата сфера, както и въпроси за сътрудничество в борбата с пандемията от новия коронавирус, събития в Либия и Сирия и други регионални въпроси “, отбелязват от офиса на Ердоган, съобщи агенция „Фокус“.

В допълнение, от президентския офис са подчертали, че Ердоган и Путин „са се договорили да засилят връзките между двете страни, както и да запазят намеренията си за постигане на мир, сигурност и стабилност в региона на Близкия изток“.

Двамата президенти са обсъдили перспективите за възобновяване на туристическия обмен, тъй като санитарно-епидемиологичната ситуация се подобрява.“

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама