Ананиев с очакваната заповед: Връща част от мерките срещу коронавируса (ВИДЕО)

393

Това съобщиха на брифинг в Министерство на здравеопазването

а с коронавируса в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  на брифинг в Министерство на здравеопазването.

С новата заповед, която влиза в сила от 00:00ч. се забранява:

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5м. и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.

„Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и към институциите, които провеждат мероприятия“

Преди брифинга се е провела среща, на която е била обсъдена извънредната епидемиологична обстановка. След нея от Националния оперативен щаб са се съгласували с регионалните структури.

Всички останали противоепидемични мерки, въведени до момента в страната, остават в сила, подчерта министърът.

Новите мерките ще действат до второ нареждане, обяви още здравният министър. Той обяви, че извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месеца.

„Това не означава, че и този срок е краен. Наблюдаваме непрекъснато процеса. Взимайки тези мерките днес, ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. На този етап няма условие за такива“, каза Ананиев.

Той е на мнение, че населението е повярвало, че всичко е отминало и са подценили ситуацията.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама