Експерт от СЗО: Covid-19 е претърпял мутации, но не е станал по-агресивен

238

Коронавирусът, предизвикващ заболяването COVID-19, е претърпял мутации, но вследствие на тях той не е станал по-агресивен. Това заяви на брифинг в Женева експертът от Световната здравна организация /СЗО/ Мария ван Керхове.

Тя съобщи, че учени от цял свят проследяват геномните вериги на патогена, които са над 50 хиляди, предаде БТА. През месец февруари беше открита мутацията DG14G. Тя беше намерена в ранни образци от Европа, Мексико, Бразилия, а също така и в китайския град Ухан. Тази мутация притежава около 29 процента от образците на коронавируса.

„Досега ние нямаме свидетелства, че тя води до по-тежко протичане на болестта“, констатира Ван Керхове.

В СЗО е създадена работна група по въпросите на мутациите на коронавируса, съобщи здравният експерт, като изтъкна, че мутациите се явяват нормални изменения при тези вируси.

„Очакваме да протекат изменения в хода на развитието на пандемията“, поясни Ван Керхове.

От своя страна главният научен специалист на СЗО Сумия Сваминатан заяви по време на брифинга, че мутацията на Covid-19 е била очаквана. По нейните думи при наличието на мутацията DG14G размножаването на вируса може да протече по-бързо, което означава, че той може да се предава по-лесно от заразени към здрави хора.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама