Днес откриват паметник на виден наш историк и родолюбец

182
Снимка: trud.bg

Днес се навършват две години от внезапната смърт на известния български историк и дългогодишен директор на Националния исторически музей, проф. д-р Божидар Димитров. По поти повод, в родния град на учения, по-късно днес, се открива паметник. 

На 1 юли в Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ), предаде DarikNews.

Събитието се организира по повод две години от кончината на изтъкнатия историк. В местния Археологически музей ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ с надслов „Той живя за България“, която беше представена миналата година в залите на музея.

Бюст-паметникът е дарение от Турхут Исмаил – личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Роденият в Созопол Божидар Димитров (1945-2018) е известен български учен-историк, публицист и общественик. Като дългогодишен директор на НИМ поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство – фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ.

Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол.

В негова памет, с решение на общината, една от улиците в центъра на Старият град и археологическия музей носят неговото име.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама