Проф. Кантарджиев сподели подробности за Covid-19

199

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, разкри, че е останал учуден защо още в началото  Европа не е затворила границите си с Китай

Той коментира, че на 11 февруари т.г. вече е търсил маски и костюми и е свикал колектив от национални вирусолози.

„Моята работа е да няма болен българин от инфекция и да не можем да кажем каква е тази инфекция“, подчерта проф Кантарджиев пред Канал 3.

„Тези 35 секвенции, които се направиха, се оказа, че 33 са от европейския мутант. Сред тях може да се направят 7-8 групи, приличащи си основния щам. Два от тях са много близки до първия китайски щам от прилепа. Много е интересно как са дошли тези щамове, дали някой българин, който е бил в Китай, е бил асимптомен, ги е донесъл или са пристигнали у нас по друг начин“, обясни ооще той.

„Ако не е Ковида, той щеше да живее още 10 г.“, така специалистът коментира смъртните случаи от заразата.

Проф. Кантарджиев изброи най-застрашените групи в обществото – възрастните, хората в имунен дефицит и хората с хронични, белодробни, сърдечни заболявания и диабетиците.

„Младите хора много лесно прекарват заболяваното. Децата са защитени почти от заболяването. Нов вирус, нова инфекция. И като казвам, че е нов, мога да допълня, че нищо не можем да знаем за човешките реакции, странни са в обществото“, коментира още той.

Проф. Кантарджиев отправи критика и към онези, които подценяват проблема или отказва ваксинация.

На въпрос защо не се правят аутопсии на починалите от ковонаривус, той отговори:

„В страните, където има много умрели, се правят много изследвания. Разбра се за засягането на малките кръвоносни съдове, което пък води до изостряне на доста хронични заболявания. Не знаем достатъчно за имунитета. Това е от групата вируса, където водещо е клетъчният имунитет. Клетките на паметта трябва да се изучават“.

Проф. Кантарджиев похвали всички държавни институции, ангажирани със справянето с коронавируса.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама