Днес празнуват моряците. Честит Празник

233

Международният ден на моряка е обявен от Международната морска организация (IMO) през 2010 г. и се празнува всяка година на 25 юни. През август 2016 г. в сила влиза и Морската трудова конвенция (MLC 2006), която осигури права и защита на работните места на моряците по света.

Целта на днешния ден е да подчертае важността на тази професия в световен мащаб и значението й за просперитета на световната търговия, особено във време на пандемия. Моряците са тези, които поддържат движението на жизненоважните товаропотоци, осигурявайки храна, горива и медицински консумативи за целия свят.

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството.

Кризата обаче доведе до трудни условия за работа на морските лица, включително несигурност и трудности по отношение на достъпа до пристанището, повторното снабдяване, смяната на екипажа и репатрирането.

Тази година кампанията „Ден на моряците“ призовава държавите-членки да признаят морските лица като ключови работници и да им предоставят възможности за подкрепа, помощ и пътуване, отворени за всички ключови работници по време на пандемията.

Генералният секретар на IMO Китак Лим отправи своето послание за Деня на моряка, като изтъкна важността на моряците, осигуряващи 80% от глобалната търговия, осъществявана на море. Той изказа и своята признателност към всеотдайността, професионализма и издръжливостта на морските лица във време, когато мнозина не могат да бъдат репатрирани или сменени.

„Въпреки предизвикателствата, моряците останаха на работа 24/7“, каза той.

„Точно както другите ключови работници, морските лица са на първа линия в тази глобална борба. Те заслужават нашата благодарност. Но те също се нуждаят и заслужават бързи и решителни хуманитарни действия от правителствата навсякъде, не само по време на пандемията, а по всяко време“ настоява още генералният секретар.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама