Борисов на извънреден брифинг: По никакъв начин не трябва да се паникьосваме (ВИДЕО)

214

Премиерът се срещна със здравния министър, проф. Кантарджиев и шефът на Александровска болница и даде извънреден брифинг в Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровска болница, проф. Костадин Ангелов.

По-рано премиерът участва в заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Основна тема бе Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

Снимка: МС

„Винаги сме се водили, за определяне на мерките, от подготовката на болниците. В момента имаме екипировка, медикаменти и всеки може да бъде лекуван. Имаме пълно обезпечение. Но днес сутринта проведохме с щаба съвещание, както правим всеки ден. Във всички болници са снабдени“, отсече Борисов по повод рекордния ръст на новозаразени с коронавирус.

„Ако сега започнем да затягаме, това ще доведе паника“, коментира премиерът отново по този повод.

„Многократно умоляваме за спазване на дистанция, дезинфекция и дисциплина. Не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл и никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила. В момента обаче не смятам, че трябва да се паникьосваме, че са се вдигнали бройките на заразените, защото имаме цялата подготовка от облекла, маски и лекарства. Над 20 млн. лв. повече плащаме на медицинския персонал и на болниците ще се дават пари, докато има тази епидемия. Затова не бих призовал към по-строги мерки, а да бъдем по-дисциплинирани. Сервитьорът да е с маска, да има дистанция в заведенията, ако може да не се провеждат събирания, което може да отпадне – да отпадне.
Млади хора от няколко седмици стоят вкъщи и не ходят на лекар. А ние имаме достатъчно капацитет в болниците, за да отидат и да приложим тези лекарства. Трябва бързо, който има симптом, да отива в болница. Ето сега и шефът на „Пирогов“ установил, че има антитела и му казах да се самокарантинира и да не идва“, обяви Борисов.

„Считам, че ако сега затегнем мерките и затворим стопанския живот, ще настане паника и това ще е по-опасно. Тежко прекарват болестта хора със сериозни заболявания и всички лекари казват, че вирусът е омаломощен и е по-добре сега да има повече заболели, прекарали и оздравели, когато по-лесно се кара лятото, отколкото октомври и ноември, когато идват и другите грипове. Считам, че към днешна дата трябва да остане самодисциплината. Иначе се видя, че мерките са ни били правилни и затова сме имали малко заболели и починали.Сега се счита, че по-леко се кара вируса и затова не е добре да затваряме. Имаме много лаборатории, много тестове и затова веднага излизат по много хора от клъстърите“, заяви Борисов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама