Първата бурна вълна от български туристи нападна Гърция

105

За „първа вълна“ от туристи в Северна Гърция съобщава в днешното си издание солунският вестник „Типос Тесалоникис“

Изданието съобщава, че много българи и румънци са сложили куфарите в багажниците на автомобилите си и са се отправили за лятна ваканция в Гърция след отварянето на границите вчера.

На летището в Солун се е приземил първият самолет от чужбина след отварянето на границите – международен полет от Мюнхен, в който са пътували както гърци, така и чуждестранни туристи. Същевременно в Солун са отворени около половината хотели с ниска степен на заетост на леглата, информира БТА.

„Катимерини“ съобщава, че вчера е била проведена организирана операция за извеждане на бежанците, които се бяха събрали през последните дни на площад „Виктория“ в Атина. Те са били отведени в центрове за настаняване в Елеонас и Амигдалеза. Бежанците, някои от които семейства с деца, се събраха на площада, след като получили информация, че могат там да получат информация какво да правят оттук нататък. През последните десет дни от гръцките острови бяха изведени около 800 души с признат бежански статут, след като завърши програмата за настаняването им на министерството на миграцията и убежището.

Първичен дефицит от 3 процента в бюджета за тази година очаква икономическият щаб на гръцкото правителство вместо планирания излишък от 3,5 процента, съобщава „Катимерини“. Показателно е, че през май приходите в държавния бюджет са били с 33,5 процента по-ниски от съответния месец на 2019 г., но и с 219 милиона евро по-ниски спрямо последната ревизирана цел, определена едва през април.

За „двоен щит за Кастелоризо“ (гръцки остров край южния бряг на Турция) пише в днешния си брой „Та неа“, като коментира вчерашните разговори на гръцкия външен министър Никос Дендиас с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, както и предстоящото днес и утре посещение на премиера Кириакос Мицотакис в Израел. И двете посещения се разглеждат от гръцкия печат в контекста на усилията на Атина да изолира международно Турция по въпроса за делимитирането на изключителните икономически зони в Източното Средиземноморие.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама