Министърът на отбраната: Няма да правим компромиси с бойните способности на армията (СНИМКИ)

70

„Нямаме абсолютно никакво намерение да правим компромиси с бойните способности на армията и задълженията, които тя трябва да изпълнява“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 10 юни, на зенитен полигон Шабла пред журналисти. Той наблюдава действията на военнослужещите, които участваха в заключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили край с. Шабла. 

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че именно в периоди след криза, има световни конфликти и напрежения в различни точки на света, а напрежението и на Балканите, и в Близкия Изток, и в Черноморския регион е един постоянен проблем.

„Следователно нямаме право да разсъждаваме по начина, по който някои абсолютно популистки го правят: Дайте да съкратим бюджета на армията и да го раздадем някъде“, подчерта министър Каракачанов. 

Снимка: Министерство на отбраната

В отговор на въпрос министърът на отбраната каза, че ще се навакса забавянето на модернизационните проекти за нова бойна машина и нови кораби за ВМС, причинено от пандемията от коронавирус и невъзможността да се водят преговори. 

Той допълни, че за да имат повече летателни часове пилотите, трябва да има повече изправна техника.

„През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи“, припомни министър Каракачанов. 

Обмисля се кампанията „Бъди войник“ да бъде възобновена през септември, каза още той.

Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде висока оценка на действията на военнослужещите, които днес, 10 юни, участваха в заключителния етап на съвместните бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) край с. Шабла. Той отбеляза и високия професионализъм на командирите на военните формирования, проявен при организацията, планирането и ръководството на стрелбите. Положителна оценка за проведените съвместни бойни стрелби „Шабла 2020“ даде и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Военнослужещите заслужават уважение за труда си“, заяви началникът на отбраната и допълни: „Моята амбиция е мероприятията да бъдат по-мащабни и мисля, че с ресурса, с който разполагаме, постигаме ефективност, която ни позволява да надграждаме“, категоричен бе адмирал Ефтимов. 

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

Той разкри, че за следващата година се планира по-мащабно учение на зенитно-артилерийския полигон „Шабла“.

„Тук виждаме представители на трите вида въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции. Моята идея е догодина те да бъдат в по-общ тактически фон и да тренираме културата на съвместност“, посочи адмирал Ефтимов.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

По думите му – тази съвместност не трябва да се тренира и демонстрира само на тактическо ниво – в местността, на полигона или в морето – но и да има своето отражение на оперативно и стратегическо ниво, в подготовката на щабовете. 

На зенитния полигон на ВВС „Шабла“ в присъствието на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев екипажите от авиобази Граф Игнатиево, Безмер и Крумово показаха високо ниво на подготовка при изпълнението на задачи за поразяване на самолет-нарушител с авиационна управляема ракета, въздушно разузнаване и определяне на местоположението на катапултирал се екипаж,  неутрализиране на условен противник и непосредствена авиационна поддръжка с бордно артилерийско и неуправляемо ракетно въоръжение, бойно търсене и спасяване на приводнен екипаж над морската повърхност.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

Военнослужещите демонстрираха отлични умения при управлението на летателната техника, точни попадения при стрелбите по въздушни и надводни цели и висок професионализъм при спасителните дейности за медицинска евакуация на бедстващия екипаж. При изпълнението на различните задачи участваха самолети МиГ-29 и Су-25,  както и вертолети Ми-24, Ми-17 и AS-532 AL Cougar.  Високо ниво на подготовка показаха и военнослужещите от формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Те изпълниха бойни стрелби по въздушни цели със зенитна установка ЗУ-23-2 и с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“. 

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

Действията на военнослужещите наблюдаваха също заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили генерал-мaйор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Кирил Михайлов, висши офицери от Българската армия, военни аташета, акредитирани у нас, представители на държавната и местната власт.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама