Главният прокурор: Приватизацията ограби над 90% от населението (ВИДЕО)

160

Рутинна съвместна операция по линия на битовата престъпност  е поводът за посещението на главния прокурор Иван Гешев в Пещера.

„Днес подобни операции се провеждат на територията на почти всички области в страната“, каза той пред медиите.

„Важно е какви са резултатите, има образувани две досъдебни производства. 10 са задържаните при спецоперацията в Пещера. У тях са открити наркотици. По-важно е да не се случват престъпления и нарушения на закона“, заяви главният прокурор.

По думите на Гешев, резултатите по линията на битовата престъпност до края на годината, ще са видими за цялото общество, и ще има драстичен спад на този вид престъпност.

„Получен е докладът на ДАНС за 14 от най-големите приватизационни сделки от на прехода, като се започне с Кремиковци“, посочи главният прокурор.

„В голямата си част приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж. Бяха ограбени над 90% от българското население, единици станаха милионери за една нощ“, заяви пред журналисти в Пещера главният прокурор Иван Гешев.

„Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история: как заводът е продаден и как този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората в града, е станал собственост на един човек и после най-вероятно, в 90% от случаите, е нарязан на скрап или не функционира вече и някои хора са станали богати на гърба на голяма част от българските граждани“, подчерта обвинител №1.

Главният прокурор отбеляза, че „в един друг период при един друг главен прокурор“ на прокуратурата е била отнета възможността да атакува в съда нищожни сделки.

„Беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано“, коментира Гешев.

Именно затова и наказателно-правният анализ ще отиде и в министерства, които могат да реагират по данните за проблемни сделки. Първите резултати се очакват в рамките на 2-3 седмици.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама