Днес е голям празник. Какво не трябва да правим

617

Днес почитаме един голям празник за християните. Петдесетница се пада винаги в неделя. Почита се в много селища, като патронен празник. Петдесетница се възприема като рожденият момент на християнската църква.

На този ден, а и през цялата седмица се спазват редица забрани, достигнали до наши дни от народната памет. Никой не сяда под стари дървета,не се спи на открито. Жените спазват много строги забрани, те не трябва да работят домашна работа, т.е. да шият, плетат, перат и т.н.

Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна Църква го нарича Ден на светата Троица.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама