Черешова задушница е. Да си спомним за всички, които ги няма

116

Днес, 6 юни е Черешова задушница, наричана още по места и  Спасовска задушница. Това винаги съботата преди Петдесетница. По традиция днес си спомняме за нашите починали близки. 

В нашата народна култура е залегнало вярване, че душите на мъртвите продължават да живеят и след смъртта. Покойните ни роднини се превръщат в небесни закрилници. На задушница се раздава храна „За Бог да прости!“

Обикновенно се подава жито, приготвено по специален начин, хляб, сладкиши. В някои райони на страната се прави задължително баница или пита.А днес трябва да се раздадат и череши.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама