Проф. Кантарджиев: Кой ви каза, че всичко е свършило

1191

Проф. д-р Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб обяви интересни факти за състоянието на разпространението на коронавируса у нас, в България. Според него не бива да си мислим, че всичко е отминало, а да спазваме някои предпазни мерки. 

„Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си. Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции – за четвърта седмица числото за предаване на заразата – вече 10 заразяват 8, но инфекцията е сред нас и има някои клъстери, които ни заплашват, предаде БНТ.

В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища на инфекцията, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите“, допълни професорът. „Ако има тенденция за повишаване в 5 параметра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете. Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама