Сръбският СЕМ забрани предизборен клип на Вучич

42

Сръбският Регулаторен орган за електронните медии (РEM) забрани излъчването на предизборен клип на партията на президента Александър Вучич с мнозинство гласове, заяви Юдита Попович за в. „Данас“. Тя заяви, че е недопустимо децата да се използват за политическо популяризиране.

Съветът на РЕМ нареди на електронните медии да преустановят излъчването на предизборния видеоклип на Сръбската прогресивна партия (СПП), в който президентът Александър Вучич е с дете, тъй като това не е в съответствие с Правилника за защита на непълнолетните.

„Всяко по-нататъшно излъчване ще бъде основа за налагане на мерки в съответствие със Закона за електронните медии“, се казва в изявлението на РЕМ.

Според РЕМ предизборният клип на СПП нарушава правилника, в който „е забранено използването на участието на непълнолетни лица в програмата за политически цели или по друг начин да се злоупотребява с това участие.“

Посочва се също, че Съветът на РЕМ решил да уведоми телевизия H1, че видеоклипът не е в съответствие с този правилник.

Програмният директор на H1 телевизия Югослав Чосич заяви, че телевизията е поискала тълкувание от Съвета на РЕМ на правилника. Същият отговор е бил потърсен и от регулаторните органи в Люксембург.

В противоречивото предизборно видео на СПП под мотото „За нашите деца“ главните действащи лица са председателят на партията и държавен глава Александър Вучич и шестгодишно момиченце съобщи БНТ.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама