Петя Аврамова с добра новина: Водният режим в Перник остава в миналото (ВИДЕО)

81

Водният режим в Перник ще отпадне вероятно още от юни.

„17 милиона кубически метра е в момента водният обем на язовира там, а при 20 милиона кубически метра от екоминистерството трябва да издадат предписания за изпускане. Така че се надявам режимът за водата да отпадне“, каза по БНТ регионалният министър Петя Аврамова.

Тя обясни още, че авариралото в района шламохранилище е имало забрана за работа преди инцидента и затова се очаква да бъде окончателно затворено.

Аврамова обобщи, че във времето на извънредното положение е работено усилено по изграждането на пътни артерии и техните ремонти. „Работата не е спирала“, каза Аврамова. Особено в напреднала фаза е работата по тунел Железница.

„Миналата седмица проверихме изграждането на тунел „Железница“. Над 800 метра са прокопани и в двете страни на тунела. Работи се много активно. Имаме уверението, че до пролетта на 2021 година ще имаме изцяло прокопан тунел“, каза Аврамова.

По думите й строителството на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде продължено. В момента се избира изпълнител за мерки за опазването на биоразнообразието в Кресненското дефиле. Ще бъдат изградени предпазни мрежи. Не сме се отказали от изграждането на лот 3.2, но прецизираме времето, в което ще бъде изграден този лот, заяви тя.

Към момента се изгражда отсечката от Околовръстното шосе в София от квартал „Младост“ до магистрала „Тракия“. Там се работи усилено, посочи регионалният министър.

Аврамова коментира също необходимостта от създаване на воден холдинг, който вече функционира и с нейна заповед вече има създаден Управителен съвет и е назначен изпълнителен директор.

А ето и как се е изменило нивото на язовир „Студена“ за последните 6 месеца:

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама