Иновативно око ще позволи на роботите да виждат както хората

85

Учени са разработили нов вид изкуствено око, което ще позволи на хуманоидните роботи да виждат като нас.

Откритието може да има и още едно приложение – да се използва като имплант за хора с повредено зрение, пише „Индипендънт“, цитиран от bTV.

Учени от университета в Хонконг са създали т.нар. „ЕлектроХимическо Око“ или за по-кратко EC-Eye така, че да наподобява формата и размерите на истинско биологично човешко око. Разликата е, че изобретението има значително по-голям потенциал.

Изкуственото око имитира човешкия ирис и ретина, използвайки леща, с която да фокусира лъчите светлина върху гъсто разположени наносензори. Така информацията се предава по няколко жици, които имитират човешкия визуален кортекс, на компютър.

По време на първоначалните тестове компютърът е успял да разпознае буквите от английската азбука E, I и Y. На теория изкуственото око може да бъде свързано с оптичните нерви на човек и по този начин да предава електрически сигнал към мозъка.

Тестовият вариант на окото е с изключително малка резолюция – в момента 100 наносензора отговарят за разделителна способност от едва един пиксел. С напредване на работата, обаче, това ще се усъвършенства като изкуственото око ще може да разпознава както видимата светлина, така и инфрачервената радиация.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама