Излязоха резултати за качеството на морската вода по варненските плажове и околните курорти (ВИДЕО)

81

На брифинг, пред РЗИ-Варна, беше коментирана темата, относно замърсяването на водите по Варненското крайбрежие и аварията на отходната тръба

На място изявления дадоха Иван Портних, кмет на град Варна, Стоян Пасев, Областен управител на град Варна и Дочка Михайлова, директор на РЗИ- Варна.

„Един робот, 14 човека и три плавателни съда са ангажирани по дейностите за възстановяването на аварията на тръбата. В момента се обследва втория участък, северния на тръбата. Надявам се, че до края на деня ще бъде изваден.“, сподели пред медиите Иван Портних, кмет на град Варна.

Кметът коментира, че за бездействие няма как да се говори. Той обясни, че започват дейностите по изкопаването на мястото, където ще бъде поставена новата тръба. Екипите са мотивирани да работят денонощно ако това позволява, за да може максимално бързо да се отстрани аварията.

„Не бива в началото на един труден сезон да се спекулира. На ред с двата вида планктон цъфти вече и трети политически планктон.“, завърши Иван Портних.

Ръководителката на РЗИ-Варна увери, че в понеделник и вторник са взети проби от зоните по цялото Черноморие от к.к Златни пясъци до гр. Бяла, които са 23 на брой. Качеството на водата от резултатите за 21 от зоните е отлично, а на 2 от тях е добро. Категориите за оценка са четири: отлично, добро, задоволително и лошо. Зоните, на които се отчита добро качество са Офицерски плаж и плаж Аспарухово.

Кадър: Нова Варна

Тя увери, че веднага след аварията контрол от този вид е направен октомври месец миналата година и качеството по неин спомен отново е било отлично или добро.

Предвижда се, вследствие на аварията, да се взимат по-чести проби от морските води или конкретно три пъти седмично, като от тази година като зона, подлежаща на изследвания, се включва и плаж Аспарухово.

Стоян Пасев е разширил обхвата на страните, които трябва да направят докладни, относно мониторинга, който извършват относно дейността си. В това число влизат РЗИ, РИОСВ, Басейнова дирекция, ДП „Пристанищна инфраструктура“, всички пристанища, трите общини, в това число Белослав и Девня.

Кадър: Нова Варна

„Две реки се вливат във Варненското езеро: Провадийска и Девненска, така че по-голям обхват не е излишен. „, информира Стоян Пасев пред медиите.

Срокът за получаване на докладите е една седмица, считано от днес.


Видео: Мердин Берберов, Нова Варна

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама