Ку-треска: Ще има ли масово клане на стада

458

Разширяват кръга на изследваните за ку-треска лица в Габровско

Започва и ваксиниране и лечение на заразените животни в селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. Унищожаване на стада не се налага. Положителни проби за наличие на ку-треска са засечени в 3 кравеферми и една овцеферма. Сред заразените са петима ветеринари, при единия от които болестта повтаря.

„Наподобява по симптоми коронавирусната инфекция, започва като лека настинка с повишение на температурата, кашлица също може да се появи, главоболие. Единствено разликата е в това нощно изпотяване, което е характерно за ку-треската“, обясни пред БТВ Д-р Николай Пенчоков, директор на РЗИ – Габрово.

На по-късен етап е възможно развитието на пневмония, но засега заразените карат болестта безсимптомно. Фермерите не разбират вдигнатия шум. В произведената досега продукция със суровини от фермите отклонения не са засечени. Здравните власти вече са издали предписания на заразените ферми – ваксиниране или лечение с антибиотици.

„Като продукцията от тези животни се насочва за унищожаване говорим за всички, които са третирани с антибиотици. Продукцията, която е от животни, които са ваксинирани, се насочва в предприятия за преработка…“, каза д-р Светослав Спасов, директор на ОД по БХ – Габрово. Предстои да се вземат проби за болестта и от контактни на заразените лица.


Видео:  БТВ

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама