Почина изпълнителката на „Планино, стара планино“

3672

След продължително боледуване в Лондон почина именитата народна певица Христина Лютова

Сърцето й просто спря, каза съкрушена нейната дъщеря, певицата станала известна като най-нисък глас на планетата и вписана в книгата „Гинес“, Марияна Павлова.

Тя е родена в Смолян на 24 май 1940 г. Била е 46 г. на сцена, от които 32 с ансамбъл “Родопа”. Пяла е и в ансамбъл “Филип Кутев“, част е и от дамското трио “Родопея“, предаде „24 часа“.

През 1976-а е удостоена със званието „заслужила артистка“. През цялата си кариера е събрала и запазила над 400 песни. От тях в златния фонд на Българското национално радио се пазят над 40. Популярни са изявите й и с народния хор „Големите българските гласове“ с диригент Здравко Михайлов и в създаденото от нея уникално с ниските си класове и плътни тембри каба трио „Родопея“.

„Последното й желание е да бъде кремирана и праха й да бъде разпръснат над Кайнадина, връх над Смолян“, казва дъщеря й.

Певицата изтъкваше родопската „Планино, стара планино“ за своя коронна песен приживе.

Екипът на „Нова Вест“ изказва своите съболезнования към роднините и близките на родопската певица Христина Лютова. Вечна ѝ памет!

По публикацията работи Снежина Раева 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама