Честит 9 май – денят на победата (видео от миналогодишния парад)

2568

Честит 9 май – денят на победата
Кремъл отлага парада за 9 май
Един от обсъжданите варианти е 24 юни, когато през 1945 г. се провежда парадът под командването на маршал Георгий Жуков, или на 3 септември (тази седмица Държавната дума прие закон за признаване на тази дата за Ден на края на Втората световна война).
Вчера руски организации на ветерани призоваха руския президент Владимир Путин да отложи заради коронавируса военния парад, на който трябва да бъде отбелязана 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия.
Представители на няколко ветерански организации призоваха в писмо руския президент „да вземе това трудно, но правилно решение“.
Парадът на 9 май е голямо патриотично мероприятие, което се ръководи от самия Путин. Очакваше се тази година празненствата да бъдат още по-големи заради юбилея.
Ветераните призоваха Путин „да организира военен парад на друга дата, когато съобразно епидемиологичната ситуация парадът няма да представлява заплаха“ за участниците в него, а ще бъде истински празник.
На 9 май се отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред СССР. Преди появата на пандемията множество водещи световни политици бяха потвърдили, че ще присъстват.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама