Футболът се завръща прецедентно с по пет смени на мач

63

Промяната на правилото влиза с незабавен ефект

Футболът ще позволи по пет смени на двубой, когато бъде подновен по време на пандемията от коронавирус, предаде БГНЕС.

Това стана ясно, след като Бордът на международната футболна асоциация (ИФАБ) нареди временната промяна във футболния правилник в опит да се справи при завръщането след принудителната пауза. ФИФА предложи промяната на правилото на ИФАБ, който е отговорен за законите на играта, след като се очаква играчите да играят срещи в сгъстен цикъл от време по време на летните месеци. Отборите ще бъдат ограничени до три възможности по време на мачовете за своите смени – включително и на почивката, в опит да предотвратят излишни прекъсвания на играта.

В турнири, където може да има продължения, всяка неизползвана смяна ще бъде позволена за извършване. Промяната на правилото влиза с незабавен ефект, но зависи от всяко различно първенство дали желае да я въведе. Тя може да бъде използвана в Бундеслигата, която ще поднови сезона си на 16 май при закрити врати. ИФАБ добави, че промяната важи за турнири, които са насрочени за завършване до края на годината, и преразглеждане ще бъде проведено на „по-късен етап“ относно това дали правилото да остане и за следващия сезон.

В добавка, ИФАБ измени правилата си около Системата за видеоповторение ВАР – тя няма да влезе в употреба ако и когато първенствата бъдат подновени. Висшата лига ще обсъди промените в правилника със своите клубове, въпреки че няма индикация, че иска да спре използването на ВАР.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама