Огромна градушка е кандидат за световен рекорд (СНИМКИ)

1196

Метеоролозите проучват градушка с рекордни размери

Леденият къс е документиран в Аржентина през 2018 и е с размери 18,8 см на 23,6 см. Така той е кандидат за нов световен рекорд при градушките.

Досегашният първенец в този клас метеорологични явления е леден къс с диаметър 20,3 см, регистрирано в американския щат Южна Дакота през 2010 година. Големината е близка до тази на волейболна топка, предава NOVA.

Според метеоролозите градушка с размери над 6 инча (15 см) се определя като “гигантска”.

„Удар от подобно ледено парче може да убие човек или животно, или пък да пробие покрив на сграда“, коментира Матю Кумиян, професор в Департамента по метеорология и атмосферни науки в Универистета на Пенсилвания.

На този етап тази аржентинска градушка е кандидат за рекорд. Учените са проучили валежите и радарните данни в региона в конкретния ден през 2018 година. Събрали са и множество снимки и коментари от социалните мрежи след проявлението на екстремно време. Публикуван е обстоен материал в Бюлетина на Американското метеорологично общество.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама