Мечокът – беглец „Папийон“ е най-накрая арестуван в Алпите

276

Кафевият мечок „Папийон“, който от близо година тревожеше сънищата на лесничеите в италиански Алпи, бе най-после арестуван

Горските стражари го спипаха вчера привечер в боровите гори край градчето Тионе, което се намира по средата на пътя между административния център на областта Трентино Алто Адидже – Тренто и прочутия зимен курорт Мадона Ди Кампильо.

Изгладнелият след зимната летаргия красавец бил примамен с храна да се навре в нарочнo замаскирана клетка, след което бил заключен и откаран в намиращия се южно от Тренто строго охраняван природен парк „Кастелер“, пише „Монитор“.

Точно там обозначеният от лесничеите със сиглата „М49“ четиригодишен мечок бе вкаран на 15 юли миналата година, след като бе приспан с упойващ куршум недалеч от Мадона ди Кампильо. Да, ама въпреки огражденията от жици с протичащ по тях електрически ток, мечокът избяга от „концлагера“ за зверове още на другия ден, стана неуловим и само за няколко дни се превърна в национална легенда.

Злите езици по Апенините обаче започнаха да му приписват всевъзможни зулуми – от опоскването на кошери с пчели до оглозгването на овце и даже на телета, след което наперени ловджии поискаха да го гръмнат. Но бърза проверка на природозащитници установи, че горският красавец бил похапнал единствено храната, оставена от екскурзианти в няколко планински заслона и лично министърът на околната среда Серджо Коста се застъпи за него. Висшият държавен чиновник дори стана кръстник на мечока, наричайки го „Папийон“ – на името на каторжника-беглец от прочутия през седемдесетте години на миналия век едноименен роман на френския писател Анри Шариер. За капак министър Коста облече и фланелка с надпис „Аз съм с Папийон!“, каквато веднага навлякоха безброй защитници на дивите животни, при това не само италианци. После мечокът бе забелязван на много места от туристи, които не пропускаха да разкажат на медиите колко той бил хрисим, като бяха дори отпечатани негови снимки, направени му отдалеч от почитатели.

Това, което горските стражари от Трентино Алто Адидже не могат да си обяснят сега, е как Папийон е успял да се отърве от специалната електронна гривна за проследяване. Другото, което учудва лесничеите, е способността на мечока да преплува пълноводната и ледена река Адидже, да пресече или да се провре под автомагистрала с на практика шест платна, както и да премине 60-70 км трудни горски терени. За да достигне, най-вероятно воден от носталгията, любимите вековни елхови гори, поляни с ароматни треви и скокливи потоци в района на Мадона ди Кампильо.

Нищо чудно обаче Папийон отново да се окаже на свобода и то скоро, тъй като Италианската асоциацията за защита на дивите животни поиска с декларация той веднага да бъде пуснат на свобода, просто защото докато е бил в „нелегалност“, не е направил нито една непростима пакост и не е застрашил нито един човешки живот.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама