Борисов: Лагард се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина (ВИДЕО)

339

Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той сподели, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

Борисов разкри по време на изненадващо посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, че държавата разработва нови ваксини, предава „Нова телевизия“.

Заедно с премиерa бяха министърът на финансите Владислав Горанов и здравният министър Кирил Ананиев. Те се интересуваха от това дали центъра има необходимото финансиране да работи и най-вече дали ще се справи с борбата срещу коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

Проф. Тодор Кантарджиев отговори, че е необходими са средства за производство на БЦЖ ваксините, както и за борбата с дифтерията. За нея ще се изработват ваксини, с извличане на серум от конел.

Пред премиера бяха представени и няколко проекта на Центъра по заразни и паразитни болести.

„На Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки“, обяви Борисов.

„Да се обновят възможностите на нашата страна да произвежда човешки кръвни протеини. Това е гамавенинът, който е за лечение на много тежки състояния. Това е много важно, защото се произвежда от кръв на българските кръводарители“, обясни проф. Кантарджиев.

За тази цел са необходими между 22 и 23 млн. лв., които ще бъдат отпуснати възможно най-скоро от финансовия министър Владислав Горанов.



По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама