Премиерът: Мерките срещу COVID-19 у нас бяха съобразени с народопсихологията (ВИДЕО)

695

Фактът, че имаме най-малко починали и заболели, означава, че сме се справили с мерките за здравето. Затова горещо препоръчвам да се вслушвате в това, което казва щабът.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на изслушването му в парламента за мерките, които правителството взема за справяне с кризата с коронавируса. Извънредното събиране на депутатите е по искане на БСП.

Каква е разликата между това да работи един театър и парламента, попита Борисов. Той разказа, че когато е започнала кризата, веднага е потърсил соцлидерката Корнелия Нинова по телефона и поискал среща, но тя отказала.

1387 заболели към днешна дата. от които 58 – починали, а 222 – излекувани, отчете премиерът. По данни на европейския център България е на 1-о място по малък брой заболели на 100 хиляди население и по 3-о място по брой починали. Това е много ясен индикатор колко навременни и добри са били мерките, коментира той.

Нашите мерки са съобразени изцяло с препоръките на СЗО. В щаба са най-добрите ни специалисти в тези области, отчете Борисов. Той обясни, че мерките у нас са най-либералните, съобразени с народопсихологията на българина, като даде за пример другите европейски държави. Напомни, че единствени не сме затворили църквите за Великден.

В момента, в който дойде платото или малкият пик, ние веднага дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата, да бъдат възстановени женски консултации и планови операции, да се ползват парковете в определен ред, изброи още Борисов.

Това е втори опит на червените да бъде изслушан Борисов. Миналата седмица управляващите не влязоха в пленарната зала и заседанието се провали поради липсата на кворум. Премиерът Борисов дойде в пленарната зала заедно с някои от министрите си. Тук са вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, социалният Деница Сачева, вътрешният Младен Маринов.

В една класическа парламентарна демокрация нямаше да има нужда опозицията да иска свикването на извънредно заседание, а премиерът сам щеше да иска да информира парламента за мерките, които се взимат, обясни зам.-шефът на НС от БСП Кристиан Вигенин. Той даде пример, че така са направили германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама