Ген. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи

1593

Моят образ твърде често се сатанизира, заяви председателят на Оперативния щаб пред DW

„В епидемията от коронавирус в момента сме в стръмната част на изкачването“. Това коментира пред DW ген. Венцислав Мутафчийски. Заради наложените мерки експертът вече получава смъртни заплахи.

„Ще бъда съвсем откровен: ние имахме невероятен късмет с това, че вече бяха наложени карантинни мерки за учениците и в здравните заведения заради грип-Б, който преля и във втори пик на болестта. Това ни даде възможност да ограничим още тогава разпространението на коронавируса в България. След това тези мерки срещу грипа преляха в мерки срещу коронавируса и те бяха много адекватни. Но сега, като погледна назад, те ми изглеждат твърде либерални, защото не беше забранено например ходенето на работа. Независимо от това мерките дадоха чудесни резултати и дълго време ние се движехме в една много плавна крива. Това продължи до около 30 март, когато отчетливо видяхме завишаване, а след 12 април тръгнахме стръмно нагоре.“, сподели той по повод завишаването на бройката заболели в страната.

Според него се е появило едно вредно говорене в обществото и съответно бяха отправени грешни послания. Стигнало се дори дотам да се отрича съществуването на проблем с КОВИД-19 в България. Хората са започнали по-смело да излизат навън, да се събират, а съчетано с масовите пътувания по Цветница и Великден, всичко това е дало резултат и в момента сме в стръмната част на изкачването.

По повод решението за парковете и градините той изкоментира темата по този начин:

„Няма наложени на щаба решения и мисля, че премиерът и министрите вече са наясно с това. Ние сме съгласни, но задължително трябва да се обясни на хората, че всички разхлабвания на мерки, които предполагат събирания на повече хора на едно място, ще доведат до влошаване на епидемиологичната ситуация. И политиците трябва да се научат малко на реално говорене, а не само да съобщават добрите вести.“

„Премиерът е известен с твърдия си характер, но учудващо за мен той се вслушва в нашите тревоги, опасения и препоръки. Понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята.“ , каза той относно премиера Бойко Борисов.

„Това е факт. Отдалечавам се от образа на добрия. Моят образ твърде често вече се сатанизира. В смисъл, че действията и упоритостта на щаба разрушавали икономиката, което всъщност изобщо не е вярно. Проблемът е глобален. Дори и да оставим всички да работят, а ние сме ги оставили да работят, те няма какво да работя. Да вземем автомобилния бранш: те могат да си произвеждат колкото искат фарове за мерцедеси, но ако Мерцедес не произвежда мерцедеси и ако пазарът не търси мерцедеси, аз ли съм виновен? Вече получавам заплахи, включително за живота ми. Такива идват с имейли, есемеси или по Вайбър. Аз, разбира се, ги предавам на полицията.“, сподели генералът.

Допълни, че зад заплахите има и имена, но не може да каже дали това са истинските им имена. Изтъкна факта, че не може да прецени реална ли е заплахата или не.

„Да, правя много жертви за работата си, но чак пък да загубя живота си… Категорично има смъртни заплахи, даже съм ги запазил в телефона си. Мога дори да цитирам едно от последните такива послания: „Искам да бъдеш усмихнат, когато ти пусна куршума“. Да оставим полицията да си свърши работата. Работи се по изясняването на поредния такъв случай. Смъртните заплахи се броят на  пръстите на едната ръка. Много повече са гневните вербални послания. Наложи се дори да деактивирам един имейл., „, коментира Мутафчийски.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама