15 години двойка щъркели се завръщат в гнездото си в България

273

Втора нова двойка щъркели изгради гнездо в с. Българево, община Каварна. Двете гнезда се намират на една улица и се виждат. При влизане в селото и завой на ляво – старото гнездо се вижда, а по-надолу е новото. Това предаде за медия „Нова Варна“ Керанка Далакманска от Каварна. 

Научаваме още, че старата двойка щъркели вече 15 години се връща всяка пролет в гнездото. Преди време, когато птиците са отлетели гнездото е поставено в изкуствено такова, за да бъде предпазно от ел.ток.Обикновено щъркелите търсят високите стълбове.

Такава съдба има и новото семейство щъркели, чието гнездо се е наклонило от силния вятър преди дни. Кметът Георгиев се е консултирал с РИОС / Районна инспекция по околна среда / Варна и отново с помощта на каварненските ел.техници, гнездото направено доброволно от земеделския производител Трендафил Пехливанов от селото бе поставено.

Двойката щъркели е наблюдавала от далеч какво се случва и едва късно привечер се е върнало към гнездото.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама