Първите учебници по религия влизат в училищата от есента

71

Първите учебници по религия влизат в образователната система през есента

Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от неговите три разновидности – християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Учебниците преминаха успешно първия етап на конкурсната процедура, след като получиха одобрението на оценителите на просветното министерство по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка.

Предметът религия се изучава в 147 училища в цялата страна. В 78-о средно училище „Христо Смирненски“, град Банкя, свободно избираемият предмет се преподава повече от 10 години. Учебното заведение разполага със специализиран кабинет, осветен от варненския и великопреславски митрополит Йоан през 2010 година, разказва Мария Калугерова, старши начален учител.

Предметът е избран от 30 ученици в начален курс. Основната цел на обучението е да запознае децата с непреходните нравствени ценности на християнския морал. Религиозната им култура се формира чрез непринудени беседи и разговори, в които се обсъждат християнските празници и традиции, както и посланията на текстове от Стария и Новия завет.

Изготвените учебници от 1-ви до 5-и клас са първите официални синодални учебници по Православие след премахването на часовете по Вероучение в края на 40-те години на ХХ век, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и заяви, че е убеден в изключителната полза от изучаването на този предмет:

„След 30 години демокрация се даде възможност да бъдат съставени официални учебници. Това е един голям подарък към българските родители. Много добре е децата от малки да се учат на добро, тогава то има върху тях сила и въздействие. Това е един от начините да помогнем на възпитанието на младите поколения“.

Процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници от първи до 12-и клас по учебния предмет религия – православие, ислям и неконфенционално обучение, стартира със заповед на министъра на образованието от септември 2018 г.

След като получиха пълното одобрение от страна на оценителите на просветното министерство, синодалните учебници влизат в последната фаза от конкурсната процедура. Предстои авторите да разпространят проектите на учебниците в училищата, в които се изучава съответният предмет, обясни Пенка Иванова, ръководител на Дирекция „Учебници и училищна документация“ към МОН:

„Учителите, които преподават това, ще имат възможност да дадат своето становище дали този проект на учебник е пригоден за системата. Едва тогава министърът ще издаде своята заповед с решение дали одобрява, или не одобрява даден проект на учебник по религия. Така е направен графикът, че за началото на учебната година всички учебници да бъдат в училищата при учениците“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама