ООН със страшно предупреждение заради COVID-19

3320

Светът е заплашен от „библейски глад“ заради епидемията от COVID-19, предупреди ООН.

„Намираме се на ръба на пандемия от глад. Изправени сме не само пред световна здравна пандемия, а и през световна хуманитарна катастрофа. Милиони цивилни в страни, в които има конфликти, включително много жени и деца, са застрашени от гладна смърт. Това е съвсем реална и много опасна вероятност. В най-лошия сценарий може да имаме тежък глад в около 30 страни“, заяви шефът на Световната продоволствена програма (СПП) на ООН Дейвид Бийзли, цитиран от The Guardian и banker.bg.

Най-застрашени са 10 държави, засегнати от конфликти, икономическа криза и изменение на климата. Сред тях са Афганистан, Сирия и Венецуела.

„Броят на тежко страдащи от глад хора може да се удвои заради пандемията от COVID-19 и да достигне над 250 млн. души до края на 2020 г.“, предупреди агенцията на ООН. Така бедствието може да достигне „библейски“ размери. В детайли в прогнозата се казва, че през 2020 г. броят на хората на ръба на гладната смърт може да се увеличи от 135 милиона на 265 млн. души заради икономическите последици от пандемията.

В най-лошия сценарий експертите прогнозират тежък глад в около 30 страни и предупреждават, че светът е изправен пред хуманитарна катастрофа.

Всеки ден в света умират по около 21 хил. души вследствие на свързани с глада причини. Това е обичайното положение преди пандемията, подчерта Бийзли.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама