Европейският съвет обсъжда постепенното излизане от карантината

228

„Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките”, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят в четвъртък въпроса с постепенното облекчаване на мерките, наложени заради пандемията от COVID-19, информира БТА.

„Пътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си”, посочва той в писмо до своите колеги по повод предстоящата четвърта видеоконференция, посветена на разпространението на заразата.

„Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките”, допълва Мишел.

Той отбелязва, че по-рано този месец Еврогрупата е приела икономически мерки срещу последиците от епидемията за 540 милиарда евро. Мишел настоява те да бъдат утвърдени от Европейския съвет и прилагането им да започне до 1 юни.

Относно европейския фонд за възстановяване Мишел предлага възможно най-скоро подобна схема да бъде създадена и да бъде от полза за най-засегнатите от епидемията страни от ЕС. По неговите думи Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама