Стрелба в Канада и най-малко 16 загинали. МВнР: Няма пострадали българи

173

Най-малко 16 души, включително полицай, загинаха в резултат на стрелба в канадската провинция Нова Скотия.

Това съобщава CTV News, цитирана от БГНЕС, позовавайки се на полицейския комисар Бренда Лъки.

Преди това полицията съобщи, че повече от десет души са убити при стрелба в различни градчета в Нова Скотия. Комисар Лъки потвърди пред телевизионния канал, че органите на реда не смятат, че стрелбата е акт на тероризъм, а мотивите на стрелеца, който е носел част от полицейска униформа се изясняват. Името му е Габриел Уъртман, на 51 години.

Полицаите са го преследвали около 12 часа, а операцията е приключила в неделя сутринта в близост до град Халифакс. Първоначално полицията съобщи, че заподозреният е задържан, но в последствие служителите на реда посочиха, че стрелецът е мъртъв.

Серията от убийства е започнала в градчето Портапик, разположено на стотина километра от Халифакс. Това е най-тежкото масово убийство в Канада от декември 1989 г., когато въоръжен мъж уби 14 жени в Монреал, отбелязва АФП.

На пресконференция в Отава премиерът Джъстин Трюдо изказа съболезнованията си на роднините и близките на жертвите.

Към този момент няма данни за пострадали български граждани при стрелбата в Канада, при която са загинали най-малко 16 души, информират от Министерството на външните работи.

Българското посолство в Отава е в контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Отава на телефони: +1 613 789 3215, +1 613 316 1998, както и с генералното ни консулство в Торонто – на телефон: +1 416-696-2420.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама