Над 1000 розови пеликана са наблюдавани по нашето Черноморие

108

Над 1000 розови пеликана са наблюдавани от орнитолози над Атанасовското езеро в Бургас. В южната част на езерото пък е отчетена численост на 210 птици от вида розово фламинго.

Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, след проведения редовен орнитологичен мониторинг в езерото, предава novini.bg.

В момента се наблюдава нормална за сезона картина, в която птиците се подготвят за предстоящия гнездови сезон. Не установихме нищо необичайно за сезона и не можем да се похвалим с някакъв феномен. Важното е, че басейните особено на север в резерватната част на Атанасовското езеро вече се пълнят със саблеклюни, дъждосвирци.

В момента сме на границата на сезоните и наблюдаваме както типични зимни видове като клопачи, зимни бърнета, шилоопашати патици, така и идващите от юг през пролетта – кокилобегачи, морски дъждосвирци летни бърнета и др., каза експертът от БДЗП д-р Петър Янков. Той обясни, че интензивно тече и пролетната миграция.

Птиците нямат затворени граници и не усещат извънредното положение, затова отново са поели обратния път – от южните места към северните, където ги очакват домовете им и където ще отгледат потомство.

Това е причината над Бургас да прелитат, и то много ниско, хиляди розови пеликани. Д-р Янков каза, че орнитолозите са наблюдавали през последните дни и мигриращи пойни и грабливи птици – мишелови, соколи орко, червеноноги ветрушки и др.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама