6-и заразен с коронавирус в Паничерево. Селото е под пълна карантина

453

Шеста положителна проба за COVID-19 в блокираното от полунощ село.

Това обяви общинският кмет Мариян Цонев, цитиран от БНТ. Това беше потвърдено и на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Гурковското село Паничерево е поставено под пълна карантина със заповед на министъра на здравеопазването. Вчера от болницата в Стара Загора избяга болен с COVID-19 и се прибра с такси в Паничерево.

Селото е поставено под полицейска блокада, различни полицейски постове, жандармерия са разположени в населеното място. Никой не може да влиза и излиза от село Паничерево.

Тези, които са навън и имат постоянен адрес могат да се приберат днес до 20 часа, ако не го направят остават извън населеното място.

Избягалият вчера болен пациент е намерен веднага в дома си и е откаран със специализирана линейка отново в болницата. Шофьорът на таксито през целия ден вчера се укриваше по неясни причини, снощи той бе установен от полицията. Автоматично е поставен под 14-дневна карантина и към момента не може да бъде разпитан. Не е ясно колко хора е превозил след избягалия с коронавирус пациент.

:Възможно е той да се е възползвал от факта, че в началото на всеки работен ден неи подготвяме амбулаториите за работа и специално тази амбулатория, която е свързана със сектора, в който той е настанен, е предназначена за работа с подозрителни за COVID-19 пациенти, тя е била подготвена, ключовете са били сложени във вътрешната страна на вратата, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката. Това, което вече направихме, е да поставим под ключ целия сектор, за да можем да имаме все пак поглед върху пациентите и да не се допускат подобни изяви“, каза проф. Лилия Пекова – началник на Инфекциозното отделение в УМБАЛ – Стара Загора.

„Хората вече са си по къщите, няма излизане, няма и влизане в селото. Направили сме организация в Общината, за да бъдат доставени продукти от фирмите до КПП-то. Навътре ще бъдат взимани от нащши общински съветници и от собствениците на магазините. За лекарствата по същия начин – рецептите ще бъдат давани на КПП-то и от там служебна кола на общината ще ходи до аптеките и ще купува лекарствата. Никакви хора няма да влизат или излизат, само тези, които са на химиотерапия ще бъдат допускани извън селото“, заяви Мариян Цонев – кмет на община Гурково

„Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани. Налагат се тези мерки, за да се успокои всичко“, обясни Атанас Граматиков – кмет на Паничерево.

Има индикации за шеста положителна проба на коронавирус в Паничерево.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама