Съдебен лекар почина от Covid-19 в Тайланд, заразил се от труп

255

Съдебен лекар от столицата на Тайланд Бангкок е починал от COVID-19, след като е хванал коронавируса от тленните останки на човек, за който се смята, че е починал от болестта.

Това сочи публикация в Journal of Forensic and Legal Medicine.

Писмото, което е написано на 20 март, когато Тайланд съобщи, че 272 са потвърдените случаи на COVID-19, не предостави повече информация за името и възрастта на съдебния лекар. Смята се, че случаят е първият по рода си.

„Според нас това е първа информация за инфекцията и смъртта на COVID-19 сред медицинския персонал в отделение за съдебна медицина“, пише в писмото Ври Сривиджитал от медицинския център RVT в Банкок и Брал Виваннитки от индийския Университет ДИ Патил, допълва Канал 3.

Виваниткит и Сривиджитал заявиха, че „има малък шанс специалистите по съдебната медицина да влязат в контакт със заразени пациенти, но те могат да имат контакт с биологични проби и трупове.“ Те подчертаха, че в момента няма данни за точния брой заразени трупове от COVID-19, тъй като не е рутинна практика да се изследват за COVID-19 трупове в Тайланд.

„Независимо от това, контролът на инфекцията и универсалните предпазни мерки са необходими“, казват те в писмото.

Виваниткит и Сривиджитал съветват практикуващите криминалисти да носят защитно облекло като костюм, ръкавици, очила, шапка и маски, като подчертават, че патологичните и съдебномедицинските отделения трябва да следват процедурите за дезинфекция.

В друг случай професорът по патология в Нюйоркския колеж по криминално правосъдие „Джон Джей“ Анджелик Кортълс заяви пред BuzzFeed News, че не само медицински специалисти, но и техници в моргата и хората в погребалните домове трябва да полагат допълнителни грижи.

Съмър Джонсън Макги, експерт по здравна политика в Университета в Ню Хейвън, каза пред BuzzFeed News, че медицинският персонал трябва да носи лични предпазни средства, за да избегне разпространението на вируса, когато влезе в контакт с тяло на носител на коронавирус, независимо дали е ..мъртъв или жив“.
„Аутопсиите и последвалите разследвания представляват реални рискове за съдебните медици да придобият COVID-19“, каза тя.

В края на март Световната здравна организация (СЗО) публикува насоки за безопасното боравене с труповете на жертвите на COVID-19. СЗО заяви: че мъртвите тела могат да бъдат инфекциозни в случаи на хеморагични трески като Ебола и Марбург или белите дробове на пациенти с пандемичен грип. които не се обработват правилно, могат да бъдат инфекциозни.

„Към днешна дата няма данни лица да са се заразили от контакт с телата на хора. починали от COVID-19“, заявиха от СЗО.

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама