Овладяха пожара край „Чернобил“ (СНИМКА)

61

Украйна обяви днес, че само малки изолирани огнища са останали на мястото на мащабния пожар, който преди 10 дни избухна в района на бившата АЕЦ „Чернобил

Днес украинските власти са съобщили, че за справянето с огнената стихия е помогнало и времето, предава ТАСС. „Пожарът е изгасен благодарение и на падналия дъжд. Нивото на радиация се измерва постоянно и то е в норма“, това е заявил началникът на държавната инспекция по опазване на околната среда Егор Фирсов.

Полицията по-рано заяви, че пожарът е бил предизвикан от мъж, който подпалил суха трева в зона около реактора, предаде БНР. Пламъците бързо се разпространили заради силните ветрове. Подпалвачът (27 г.) е задържан.

Киев мобилизира хеликоптери и над 4000 пожарникари за борба със стихията.

 


Късно снощи президентът Володимир Зеленски заяви, че след ситуацията отблизо, след като „Грийнпийс“ – Русия алармира, че пламъците бушуват само на километър от „Чернобил“. Според организацията най-големият пожар обхванал 340 000 декара, а втори пожар – само на километър от бившата АЕЦ, бил с площ от 120 000 дка.

Подобни бедствия са чести в района, но според „Грийнпийс“ това огнище е най-тежкото от десетилетия.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама