Златно яйце: Ето как да го сварим с жълтъка отвън (ВИДЕО)

719

Заслужава си да пробвате дори и само, за да видите изумените погледи на близките си по Великден

Великден наближава, а яйцата както всички знаем са неизменна част от празника. Освен страшно здравословна храна богата на различни полезни вещества, висшата ценност на яйцата е, че могат да бъдат приготвяни по десетки различни начини, кой от кой по-вкусни.

Всички знаем и приказката за златната кокошка, която снася златни яйца и макар и не съвсем от злато, ние също може да си направим жълти яйчица и то без оцветители, а само като обърнем позициите на белтъка и жълтъка.

Кадър: Youtube

И да възможно е да оцветим яйцето отвътре и то без да разбиваме черупката – на помощ ни идва центробежната сила.

Физичните основи на този опит са пределно прости. Жълтъкът е по-плътен и тежък от белтъка – в това може да се убеди всеки, който поне веднъж си е варил яйца. Ако с достатъчна скорост се върти яйцето около неговата ос, под действието на центробежната сила жълтъкът започва да се придвижва към черупката, като постепенно прониква в белтъка.

В резултат те се смесват и стават неотличими един от друг, а когато сварите и обелите яйцето, ще получите забележителният ефект.

Видео: Youtube

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама